Despre pasiuni alias hobby-uri
Se pare ca viaţa noastra nu poate să existe fară pasiuni sau hobby-uri aşa cum se spune „la moda” acum. Insăşi existenţa noastra este… pasiunea. Este uimitor cât de multe sacrificii putem să facem pentru „pasiunile” noastre. Sacrificăm timp, bani, familie, locul de munca şi unii dintre noi chiar viitorul. Oamenii sunt la fel, dar atât de diferiti…când vine vorba despre pasiuni.
Lumea în care trăiesc este plina de oameni cu pasiuni, care de care mai diverse. Ce pasiune (hobby) este la moda azi, nu va mai fi si mâine dar numismaţi, filatelişti vor exista mereu.
Pasiunile trebuie să fie starile de bine, starile de refugiu din cotidian, micul tau « secret », mica ta viaţă…Pasiunile comune nasc prietenii trainice.
Dar astăzi pasiunea noastra este bârfa, un lucru urât spun unii, dar noi cu nebagare de seama mergem înainte fară a le da crezare. Discutam despre colegi, şefi, prieteni şi tragem concluzii, etichetam oameni : răi, buni, tocilari, uraţi, frumoşi, etc. Si ca să avem ce bârfi devenim curioşi şi studiem în amănunt fiecare persoana care ne iese în cale. Studiem dacă se îmbracă de la nu ştiu ce firma, are ceas de mii de euro atunci este o persoana ok, dacă nu atunci nu este ok. Acest „OK” în limba română a capătat alt sens decat in limba engleza, l-am romanizat. Ne place să importam, dar totuşi suntem nationalişti… si schimbam sensul cuvintelor. Noi suntem altfel, noi suntem cei mai buni, cei mai deştepti (vezi parerea subalternului despre seful lui „care nu ştie ce este cu el pe lume”), noi suntem de aici. Şi asta este o altă pasiune …
Zilnic primesc CV-uri şi uimitor aproape toti au hobby-uri călătoriile, muzica si filmul. Cum poti sa crezi ca ai sanse sa te angajezi daca ai pasiune distracţia? Cine are nevoie de un angajat sa descarce toata ziua filme şi muzică de pe net? Si mai ales daca primeste o invitatie de călătorie să işi ia bagajele şi să plece? Poate ar fi bine sa scriem ce simţim nu să luam totul cu copy/paste…Poate ne place să citim, poate ne place să înotăm. Pasiunile sunt trecute în CV pentru ca oamenii care il citesc să înteleagă de fapt cine eşti, acesta este motivul pentru care hobby-urile sunt trecute la sfarşitul CV-ului. Dupa experienta profesionala trebuie să stim cine esti. Să vedem dacă avem pasiuni comune şi dacă putem lega o relaţie de durată şef-subaltern.
Uneori nu putem dezvalui pasiunile noaste, ele sunt bine ascunse în noi. Si de fiecare dată când urlă, noi le „închidem gura”. Nu putem să îi spunem unui necunoscut cu adevarat cine suntem noi… şi atunci iubim călătoriile, muzica şi filmul.