Politica București ce dezamăgire ești
Politica turistică a orașului București lasă de dorit, se pare că instituțiile statului nu reușesc să înțeleagă diferentă dintre „a călători” și „a face turism”, pentru că la călătorii se pricep. Se pare că iar vom avea un an cu Calea Victoriei (cea mai importantă arteră turistică din București) închisă circulației auto în weekend, lipsa parcărilor pentru autocare, lipsa toaletelor publice, lipsa programului evenimentelor publice din București în 2023, o taxă de oraș halucinantă de 2% pe care o vor plăti toate persoanele care se vor caza in București, o creștere a TVA-ului pentru cazare și masă la 9%. Un an 2023 în care nevoile, necesitățile și dorințele turiștilor sunt puse pe ultimul plan. Poate anul electoral 2024 ne va aduce un Primar care să aibă în vedere și aceste lucruri elementare.
Turismul în București nu se poate face numai cu restaurante, viață de noapte și câteva ore la Therme. Turismul înseamă mult mai mult, pornind de la nevoile de bază ale turistului transport, cazare, mâncare, băutură, plimbare, cultură, sport și pentru unii business.
La capitolul cazare București acoperă toată plaja de confort de la apartamente în regim hotelier până la hoteluri de 5*.
La capitolul mâncare și băutură ne descurcăm cu mici, sarmale, friptură, ciorbă de burtă și bere, dar în București găsești și restaurante de mare clasă, mai puțin ce este drept, restaurant cu stele Michelin.
Despre transport numai de bine, excepție când un taxi îți ia de la Gara de Nord până în centru 200lei, când te vede străin și puțin pierdut.
Până aici toate bune și frumoase pentru că vorbim despre investițiile private, care în cele mai multe cazuri sunt de calitate și profitabile.
Plimbare, cultură, sport sunt (ar trebui să fie) gestionate și îmbunătățite de autorități sau de Organizațiile de Managementul Destinației, care nu există!
Străzile din Centru Istoric sunt mai mult rupte decât bune, parcurile centrale sunt semiîntreținute, Piața și Pasajul Universității este un dezastru, în mandatul actualului primar nu am văzut să mergă scarile rulante la coborîre din pasaj. Parcările sunt exagerat de scumpe iar cele pentru autocare inexistente. Locațiile toaletelor publice sunt bune de folosit la jocul „Căutarea de comori”.
Despre cultură ce să spun, cea stradală muzicală de prin cârciumi. În 30 de ani Primăria nu a fost în stare să emită un card al muzeelor, pe care le patronează, sau să aibă un program de lucru sâmbătă și duminică la Biroul de Informare Turistică din Pasajul Universității. Nu mai vorbesc că este imposibil să ai din timp un program al evenimentelor din oraș.
Când vine vorba despre sport, avem o sală Polivalentă minusculă, greu accesibilă la evenimente (Poliția locală închide strada și toată lumea trebuie să urce pe jos, chiar dacă ai venit cu Taxi), o lipsă acută de terenuri de sport și de evenimente sportive internaționale.
Aș fi foarte fericit să citească decidenții orașului aceste cuvinte și să le pună în practică, din păcate ne rămâne speranța că în 2024 va fi altfel.